Smaczne, aromatyczne i wyjątkowe proste w przygotowaniu pierożki w stylu chińskim.
Składniki
- Mięso wieprzowe mielone – 300 gramów
- Krewetki – 200 gramów
- Sos słodko-kwaśny – 1 opakowanie
- Chińskie ciasto do pierożków – 1 sztuka
- Imbir – 20 gramów
- Pędy bambusa z puszki – 100 gramów
- Ostra papryczka chili – 1 sztuka
- Ząbek czosnku – 2 sztuki
- Kolendra – 1 pęczek
- Olej sezamowy – 10 mililitrów
- Sos sojowy – 50 mililitrów
Przygotowanie
Mielone mięso mieszamy z siekanymi krewetkami. Dodajemy do nich pokrojone na drobne kawałki pędy bambusa, imbir i chili. Dolewamy sos sojowy, a na koniec dosypujemy posiekaną natkę kolendry. Farsz zawijamy ostrożnie w plastry chińskiego ciasta do pierożków.
Tak przygotowane pierożki chińskie będą najlepiej smakować, jeśli ugotujemy je na parze. Na koniec wystarczy, że polejemy je sosem słodko-kwaśnym.