Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pierożki chińskie

Pierożki chińskie

Smaczne, aromatyczne i wyjątkowe proste w przygotowaniu pierożki w stylu chińskim.

Składniki

  • Mięso wieprzowe mielone – 300 gramów
  • Krewetki – 200 gramów
  • Sos słodko-kwaśny – 1 opakowanie
  • Chińskie ciasto do pierożków – 1 sztuka
  • Imbir – 20 gramów
  • Pędy bambusa z puszki – 100 gramów
  • Ostra papryczka chili – 1 sztuka
  • Ząbek czosnku – 2 sztuki
  • Kolendra – 1 pęczek
  • Olej sezamowy – 10 mililitrów
  • Sos sojowy – 50 mililitrów

Przygotowanie

Mielone mięso mieszamy z siekanymi krewetkami. Dodajemy do nich pokrojone na drobne kawałki pędy bambusa, imbir i chili. Dolewamy sos sojowy, a na koniec dosypujemy posiekaną natkę kolendry. Farsz zawijamy ostrożnie w plastry chińskiego ciasta do pierożków.

Tak przygotowane pierożki chińskie będą najlepiej smakować, jeśli ugotujemy je na parze. Na koniec wystarczy, że polejemy je sosem słodko-kwaśnym.

Powiązane posty