Nieco orientalnych aromatów w Twojej kuchni. Skosztuj prawdziwego przysmaku, który sprawdzi się w domu, ale również jako lunch do pracy czy szkoły.
Składniki
- Kasza bulgur – 200 g
- Bulion warzywny – 300 ml
- Cebula – 1 szt.
- Ajwar – 2 łyżki
- Kmin – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Dodatki
- Dynia hokkaido – 400 g
- Oliwa z oliwek – 5 łyżek
- Sól – 2 szczypty
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Papryka mielona słodka – 1 szczypta
Falafel
- Rzodkiewka – 4 szt.
- Sałata rzymska – 1 szt.
- Awokado – 2 szt.
- Cytryna – 1 szt.
- Pomidorki koktajlowe – 200 g
- Pestki dyni – 50 g
- Natka pietruszki – 0,25 pęczka
- Ser feta – 200 g
- Ajwar – 100 g
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC. Zanim jednak osiągnie tę temperaturę, gotujemy bulion warzywny. Następnie kroimy dynię na mniejsze kawałki i doprawiamy ją oliwą, papryką, solą i pieprzem. Przekładamy dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i w stawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.
W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i szklimy ją na rozgrzanej na patelni oliwie. Do garnka przesypujemy kaszę bulgur i dodajemy do niej ajwar. Całość smażymy przez 1 minutę. Kaszę zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy. Garnek odstawiamy na bok, żeby kasza wchłonęła wywar. Następnie doprawiamy kaszę kminem, solą i pieprzem. Na koniec mieszamy ją z cebulą.
Na patelni ponownie podgrzewamy oliwę, na której podsmażamy falafele. Następnie przekładamy je na talerz. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, kroimy awokado i całość polewamy sokiem z cytryny. Teraz dodajemy pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i połówki pomidorków koktajlowych.
Kaszę przekładamy do misek, dodajemy do nich pokruszony ser feta i nakładamy porcję sałaty. Na wierzch układamy warzywa i falafele. Posypujemy pestkami dyni i natką pietruszki. Sos z ajwaru podajemy w sosjerce.