Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Buddha bowl z kaszą bulgur

Buddha bowl z kaszą bulgur

Nieco orientalnych aromatów w Twojej kuchni. Skosztuj prawdziwego przysmaku, który sprawdzi się w domu, ale również jako lunch do pracy czy szkoły.

Składniki

  • Kasza bulgur – 200 g
  • Bulion warzywny – 300 ml
  • Cebula – 1 szt.
  • Ajwar – 2 łyżki
  • Kmin – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Dodatki

  • Dynia hokkaido – 400 g
  • Oliwa z oliwek – 5 łyżek
  • Sól – 2 szczypty
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Papryka mielona słodka – 1 szczypta

Falafel

  • Rzodkiewka – 4 szt.
  • Sałata rzymska – 1 szt.
  • Awokado – 2 szt.
  • Cytryna – 1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe – 200 g
  • Pestki dyni – 50 g
  • Natka pietruszki – 0,25 pęczka
  • Ser feta – 200 g
  • Ajwar – 100 g

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC. Zanim jednak osiągnie tę temperaturę, gotujemy bulion warzywny. Następnie kroimy dynię na mniejsze kawałki i doprawiamy ją oliwą, papryką, solą i pieprzem. Przekładamy dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i w stawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i szklimy ją na rozgrzanej na patelni oliwie. Do garnka przesypujemy kaszę bulgur i dodajemy do niej ajwar. Całość smażymy przez 1 minutę. Kaszę zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy. Garnek odstawiamy na bok, żeby kasza wchłonęła wywar. Następnie doprawiamy kaszę kminem, solą i pieprzem. Na koniec mieszamy ją z cebulą.

Na patelni ponownie podgrzewamy oliwę, na której podsmażamy falafele. Następnie przekładamy je na talerz. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, kroimy awokado i całość polewamy sokiem z cytryny. Teraz dodajemy pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i połówki pomidorków koktajlowych.

Kaszę przekładamy do misek, dodajemy do nich pokruszony ser feta i nakładamy porcję sałaty. Na wierzch układamy warzywa i falafele. Posypujemy pestkami dyni i natką pietruszki. Sos z ajwaru podajemy w sosjerce.

Powiązane posty