Niektóre dania są szczególnie uznawane przez smakoszy i kucharzy. Jednym z nich jest risotto z pomidorami. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko wybitnemu aromatowi, ale też łatwości przygotowania. Prosty przepis na risotto można zrealizować w dosłownie kilka chwil.
Składniki:
- 100 g kiełbasy wędzonej
- bulion rosołowych wołowy
- 2 plastry boczku
- 200 g pomidorów w puszce
- 2 cebule
- jedna papryka czerwona
- 150 g ryżu białego
- 250 ml wody
Sposób przygotowania:
Kroimy w kostkę paprykę, kiełbasę, boczek i cebulę. Składniki smażymy w garnku, ale rozpoczynamy od boczku i kiełbasy. Następnie dodajemy ryż i wszystko razem mieszamy. Potem dokładamy jeszcze pomidory i wlewamy szklankę wody. Całość należy jeszcze wzbogacić kostką rosołową wołową. Dzięki niej danie zyska wyrazisty smak.
Następnie wszystkie składniki powinny się zagotować. Od tego momentu zmniejszamy ogień i gotujemy, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
Następnie garnek przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Gdy ten czas minie odkrywamy naczynie i składniki ponownie mieszamy.
Risotto jest gotowe do podania.