Jak przygotować idealne pulpety w sosie pomidorowym? Z tym przepisem będzie to bajecznie proste!
Składniki
Pulpety
- Mięso mielone wieprzowe – 500 g
- Bułka tarta – 100 g
- Mleko – 50 ml
- Jajko – 1 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Ząbek czosnku – 2 szt.
- Natka pietruszki – 0,5 szt.
- Olej – 20 ml
- Sól – 2,5 g
- Pieprz czarny – 1 g
Sos
- Pomidory krojone z puszki – 400 g
- Bulion warzywny – 100 ml
- Cebula – 1 szt.
- Ząbek czosnku – 2 szt.
- Oliwa z oliwek – 20 ml
- Sól – 2 g
- Pieprz czarny – 0,5 g
- Oregano suszone – 0,5 g
Przygotowanie
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy, a natkę siekamy. Teraz natkę i cebulę wkładamy do miski, do której przeciskamy przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso, masło, jajko, mleko, przyprawy i bułkę tartą. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Z tak przygotowanej masy formujemy małe kulki. Kiedy już wykorzystamy całą masę, kulki podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron (po 2-3 minuty). Pulpety przekładamy na miskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Teraz przechodzimy do sosu. Siekamy czosnek i cebulę. Przerzucamy je na rozgrzaną na patelni oliwę. Po chwili podlewamy je bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Dusimy sos kolejne 10 minut. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy i gotujemy jeszcze 3 minuty. Do gotującego się sosu wkładamy pulpety, zmniejszamy ogień i gotujemy całość jeszcze 10 minut.