Wyborne, proste i po prostu doskonałe. Udka kurczaka z chrupiącą skórką i rozpływającym się w ustach mięsem. Czego chcieć więcej?
Składniki
- Podudzia z kurczaka (1 kilogram)
- Przyprawa do mięs (4 łyżki)
- Musztarda francuska (2 łyżki)
- Płatki owsiane (2 łyżki)
- Miód (1 łyżka)
- Mąka (2 łyżki)
Przygotowanie
Przyprawę do mięsa łączymy z miodem, musztardą i płatkami owsianymi. Można też pokusić się o dodanie 0,5 łyżeczki ostrej papryki, jeśli lubimy pikantne dania. Teraz obtaczamy mięso w mące, a następnie w przygotowanej marynacie.
Następnie wykładamy papierem do pieczenia żaroodporne naczynie, dzięki czemu miód się nie przypali. Udka kurczaka wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut po i pieczemy w temperaturze 250 oC. Najważniejsze w tym przepisie jest, żeby przez 50 minut piec kurczaka pod przykryciem, aby mięso nie było suche. Dopiero po tym czasie zdejmujemy przykrycie i trzymamy udka w piekarniku jeszcze dodatkowe 10 minut.