Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Udka kurczaka

Udka kurczaka

Wyborne, proste i po prostu doskonałe. Udka kurczaka z chrupiącą skórką i rozpływającym się w ustach mięsem. Czego chcieć więcej?

Składniki

  • Podudzia z kurczaka (1 kilogram)
  • Przyprawa do mięs (4 łyżki)
  • Musztarda francuska (2 łyżki)
  • Płatki owsiane (2 łyżki)
  • Miód (1 łyżka)
  • Mąka (2 łyżki)

Przygotowanie

Przyprawę do mięsa łączymy z miodem, musztardą i płatkami owsianymi. Można też pokusić się o dodanie 0,5 łyżeczki ostrej papryki, jeśli lubimy pikantne dania. Teraz obtaczamy mięso w mące, a następnie w przygotowanej marynacie.

Następnie wykładamy papierem do pieczenia żaroodporne naczynie, dzięki czemu miód się nie przypali. Udka kurczaka wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut po i pieczemy w temperaturze 250 oC. Najważniejsze w tym przepisie jest, żeby przez 50 minut piec kurczaka pod przykryciem, aby mięso nie było suche. Dopiero po tym czasie zdejmujemy przykrycie i trzymamy udka w piekarniku jeszcze dodatkowe 10 minut.

Powiązane posty