Jeżeli lubicie grillować i lubicie mięso, to na pewno posmakują Wam kofty w sosie jogurtowym. Danie to jest na tyle popularne na całym świecie, że można je spotkać zarówno w kuchni południowo-azjatyckiej jak też północno-afrykańskiej lub bałkańskiej.
Składniki:
- 500 g mięsa – najlepiej jeśli będzie to baranina
- 3 łyżki przyprawy do mięsa
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 mieszka majeranku
- cząber
- 1 jajko
- natka pietruszki
- patyki do szaszłyków
Sos:
- 200 ml gęstego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- mięta
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Siekamy bardzo drobno cebulę, czosnek i natkę. Następnie dodajemy do mięsa.
Teraz musimy dodać również jajko, majeranek, przyprawę do mięsa i cząber. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
Następnie dłońmi formujemy z mięsa coś w rodzaju podłużnego cygara. Teraz nakłuwamy je.
Tak przygotowane kofty grillujemy około 6 minut z każdej strony. Dzięki temu będą miękkie i soczyste.
Przygotowując sos, najpierw należy posiekać liście mięty, a czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki łączymy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Następnie dodajemy sos, w którym będziemy maczać smakowite kofty.