Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kofty z sosem jogurtowym 

kofty

Jeżeli lubicie grillować i lubicie mięso, to na pewno posmakują Wam kofty w sosie jogurtowym. Danie to jest na tyle popularne na całym świecie, że można je spotkać zarówno w kuchni południowo-azjatyckiej jak też północno-afrykańskiej lub bałkańskiej.

Składniki:

  • 500 g mięsa – najlepiej jeśli będzie to baranina 
  • 3 łyżki przyprawy do mięsa 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 1 mieszka majeranku 
  • cząber 
  • 1 jajko 
  • natka pietruszki 
  • patyki do szaszłyków 

Sos

  • 200 ml gęstego jogurtu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • mięta 
  • 1 cytryna 

Sposób przygotowania: 

Siekamy bardzo drobno cebulę, czosnek i natkę. Następnie dodajemy do mięsa. 

Teraz musimy dodać również jajko, majeranek, przyprawę do mięsa i cząber. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. 

Następnie dłońmi formujemy z mięsa coś w rodzaju podłużnego cygara. Teraz nakłuwamy je. 

Tak przygotowane kofty grillujemy około 6 minut z każdej strony. Dzięki temu będą miękkie i soczyste. 

Przygotowując sos, najpierw należy posiekać liście mięty, a czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki łączymy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Następnie dodajemy sos, w którym będziemy maczać smakowite kofty. 

Powiązane posty