Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Frykadelki w sosie cebulowym 

frykadelki

Wystarczy rzut oka na tak wspaniale prezentujące się klopsiki, aby nabrać ochoty i skorzystać z tego przepisu. Tym bardziej to warto zrobić, że przygotowanie mięsa nie zabiera dużo czasu. Frykadelki w sosie cebulowym to prosta droga do kulinarnego raju.

Składniki:

  • 50 gr mięsa mielonego wołowo wieprzowego 
  • 1 jajko 
  • natka pietruszki 
  • 3 cebule 
  • przyprawa do mięsa mielonego 
  • 100 g bułki tartej 
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia 
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 
  • 100 ml piwa jęczmiennego 

Sposób przygotowania: 

Cebule kroimy w plastry, ale tylko dwie. Trzecią ścieramy na tarce. Siekamy natkę pietruszki. 

Do mielonego mięsa wbijamy jajko i dodajemy 80 g bułki tartej. Dodajmy jeszcze startą cebulę i natkę pietruszki. Przyprawiamy wszystko przyprawą do mięsa mielonego. 

Farsz jest gotowy i można już formować małe kulki. Obtaczamy w bułce tartej, a następnie spłaszczamy. Smażymy z obydwu stron na oleju. 

Kotlety przekładamy na bok, a na patelni kładziemy cebulę i smażymy do momentu zrumienienia. Gdy już się zrumieni, dodajemy szklankę piwa. Teraz powstał wywar, który mieszamy ze śmietaną i 1 łyżką mąki. Kotleciki kładziemy na patelnię i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. 

Powiązane posty