Zadbaj o znakomite śniadanie lub rewelacyjną kolację z tym prostym przepisem na placki warzywne.
Składniki
- ziemniaki – 8 sztuk
- cukinia – 2 sztuki
- czerwona cebula – 1 sztuka
- marchew – 1 sztuka
- natka pietruszki – 0.5 pęczka
- mąka pszenna – 2 łyżki
- bułka tarta – 2 łyżki
- jajka – 2 sztuki
- pieprz czarny mielony – 1 szczypta
- oliwa – 2 łyżki
Przygotowanie
Marchewkę, ziemniaki i cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Do warzyw dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną natkę, jajka, bułkę tartą i mąkę. Doprawiamy całość pieprzem. Z tak przygotowanego ciasta formujemy niewielkie placki i smażymy je na rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony.