Szukasz pomysłu na oryginalne śniadanie lub drugie śniadanie? Omlet ziemniaczany z pomidorami rozwiąże wszystkie Twoje problemy.
Składniki
- ziemniaki – 100 gramów
- przyprawa czosnkowa – 1 sztuka
- bekon – 100 gramów
- cebula dymka – 2 sztuki
- pomidory – 2 sztuki
- jajka – 6 sztuk
- mleko – 30 mililitrów
- pieprz czarny mielony – 1 szczypta
- bazylia – 2 łyżki
- tłuszcz do smażenia – 30 mililitrów
Przygotowanie
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, a następnie je obieramy i kroimy w plastry. Bazylię i cebule siekamy, pomidory kroimy w plastry, a bekon w drobną kostkę. Następnie na rozpuszczonym na patelni tłuszczu podsmażamy bekon, cebulę i ziemniaki. Doprawiamy je przyprawą czosnkową i pieprzem. Mieszamy i smażymy do momentu zarumienienia się składników.
W tym czasie roztrzepujemy jajka, mieszamy je z mlekiem, bazylią i pieprzem. Całość przelewamy na smażące się na patelni składniki. Układamy na wierzchu pomidory. Przykrywamy patelnię i smażymy do momentu ścięcia się jajek.