Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Omlet ziemniaczany

Omlet ziemniaczany

Szukasz pomysłu na oryginalne śniadanie lub drugie śniadanie? Omlet ziemniaczany z pomidorami rozwiąże wszystkie Twoje problemy.

Składniki

  • ziemniaki – 100 gramów
  • przyprawa czosnkowa – 1 sztuka
  • bekon – 100 gramów
  • cebula dymka – 2 sztuki
  • pomidory – 2 sztuki
  • jajka – 6 sztuk
  • mleko – 30 mililitrów
  • pieprz czarny mielony – 1 szczypta
  • bazylia – 2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia – 30 mililitrów

Przygotowanie

Gotujemy ziemniaki w mundurkach, a następnie je obieramy i kroimy w plastry. Bazylię i cebule siekamy, pomidory kroimy w plastry, a bekon w drobną kostkę. Następnie na rozpuszczonym na patelni tłuszczu podsmażamy bekon, cebulę i ziemniaki. Doprawiamy je przyprawą czosnkową i pieprzem. Mieszamy i smażymy do momentu zarumienienia się składników.

W tym czasie roztrzepujemy jajka, mieszamy je z mlekiem, bazylią i pieprzem. Całość przelewamy na smażące się na patelni składniki. Układamy na wierzchu pomidory. Przykrywamy patelnię i smażymy do momentu ścięcia się jajek.

Powiązane posty