Kluski od wieków są przygotowywane pod każdą szerokością geograficzną. Są także niezwykle popularne w Polsce. Jednym z ciekawszych wariantów takiego dania są kluski ruskie. Wyglądają tak samo jak śląskie, ale sposób przygotowania jest jednak nieco inny.
Składniki:
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g półtłustego sera białego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 300 g cebuli
- 300 g boczku wędzonego
- 150 g wędzonej słoniny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od zmielenia ziemniaków i sera. Potem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Należy jeszcze doprawić całość majerankiem, pieprzem i solą. Następnie dosypujemy mąkę i już możemy wyrabiać ciasto. Jeżeli powstanie jednolita masa, to można formować kluski. Przypominają one właśnie trochę śląskie, ale nie będą mieć zagłębienia.
Gotujemy wodę, solimy, a następnie gotujemy kluski przez około 4 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.
Teraz nie mniej ważna część przepisu, czyli smaczny dodatek do klusek. Musimy więc najpierw pokroić w drobną kostkę słoninę, a potem umieszczamy ją na patelni, ale bez tłuszczu. Dorzucamy jeszcze pokrojony boczek i posiekaną cebulę.
Teraz dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli. Wówczas wystarczy jeszcze tylko doprawienie solą.