Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kluski ruskie 

kluski

Kluski od wieków są przygotowywane pod każdą szerokością geograficzną. Są także niezwykle popularne w Polsce. Jednym z ciekawszych wariantów takiego dania są kluski ruskie. Wyglądają tak samo jak śląskie, ale sposób przygotowania jest jednak nieco inny. 

Składniki: 

  • 700 g ugotowanych ziemniaków 
  • 500 g półtłustego sera białego 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 200 g mąki ziemniaczanej 
  • 300 g cebuli 
  • 300 g boczku wędzonego 
  • 150 g wędzonej słoniny 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Rozpoczynamy od zmielenia ziemniaków i sera. Potem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Należy jeszcze doprawić całość majerankiem, pieprzem i solą. Następnie dosypujemy mąkę i już możemy wyrabiać ciasto. Jeżeli powstanie jednolita masa, to można formować kluski. Przypominają one właśnie trochę śląskie, ale nie będą mieć zagłębienia. 

Gotujemy wodę, solimy, a następnie gotujemy kluski przez około 4 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. 

Teraz nie mniej ważna część przepisu, czyli smaczny dodatek do klusek. Musimy więc najpierw pokroić w drobną kostkę słoninę, a potem umieszczamy ją na patelni, ale bez tłuszczu. Dorzucamy jeszcze pokrojony boczek i posiekaną cebulę. 

Teraz dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli. Wówczas wystarczy jeszcze tylko doprawienie solą. 

Powiązane posty