Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kotleciki z ciecierzycy z kukurydzą

kotlety

Błyskawicznie przyrządzone kotleciki z ciecierzycy z kukurydzą nadającą im prawdziwie obłędnie żółty wspaniały kolor to niezwykle smaczne danie dla całej rodziny. Przepis przewiduje tylko kilka składników i nie wymaga zbyt dużych umiejętności.

Składniki:

  • 80 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 80 ml wody
  • 400 g ciecierzycy (z puszki)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1/4 czerwonej cebuli (posiekanej)
  • świeża kolendra (do dekoracji)
  • 5 łyżek sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Będziemy potrzebować dużej miski, gdzie należy wymieszać przyprawy. To będzie słodka papryka, curry, sól, a także proszek do pieczenia.

Dolewamy 80 ml wody i dokładnie wszystko mieszamy tak, aby powstała gładka konsystencja. Chodzi o to, aby wszystkie składniki idealnie się połączyły.

Następnie dodajemy ciecierzycę, kukurydzę i posiekaną czerwoną cebulę. Potrzebna będzie jeszcze świeża kolendra. Znów wszystko dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy po kilka minut z każdej strony. Powinny się zrobić złote.

Po smażeniu kotlecików kładziemy je na ręczniku kuchennym, aby pozbyć nadmiaru tłuszczu.

Najlepiej będą smakować polane sosem pomidorowym.

Powiązane posty