Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Łazanki 

łazanki

Do tradycyjnych dań i uwielbianych chyba przez wszystkich należą łazanki. To potrawa sycąca, ale nie każdy wie, że korzenie ma w typowej polskiej kuchni wiejskiej. Nadal jednak danie jest uwielbiane przez smakoszy z uwagi na wyjątkowy smak. 

Składniki: 

  • 500 g kapusty kiszonej 
  • 4 listki laurowe 
  • kilka kulek ziela angielskiego 
  • 3 małe cebule 
  • 100 g pieczarek 
  • opcjonalnie 2 suszone grzyby np. podgrzybki 
  • 250 g kiełbasy np. zwyczajnej 
  • opcjonalnie 100 g boczku parzonego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 300 g makaronu do łazanek 
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub majeranku 

Sposób przygotowania: 

Kiszoną kapustę należy wcześniej lekko przepłukać i odcisnąć, aby pozbyć się wody. Następnie przekładamy ją do średniej wielkości garnka i wlewamy mniej więcej pół litra wody. Kapusta powinno być przykryta, ale jednocześnie nie powinna luźno pływać. 

Teraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Kapusty należy gotować na małym ogniu przez około 25 minut, ale pod przykryciem. 

Jeżeli chodzi natomiast o gotowanie makaronu, należy to zrobić zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. 

W międzyczasie smażymy na oleju cebulę. Powinna być drobno pokrojone. W momencie, gdy będzie już zarumieniona, dorzucamy posiekane pieczarki. Można też dodać pokrojone grzyby. Składniki smażymy przez około 10 minut. 

Następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i można także dodać parzony boczek. Składniki smażymy przez 5 minut. 

Teraz przestudzoną kapustę należy odcedzić i odcisnąć, aby pozbyć się wody. Następnie ją szatkujemy. Potem ponownie wkładamy do garnka. Dodajmy jeszcze składniki podsmażane na patelni i odcedzony makaron. Wszystko razem należy wymieszać i gotować przez mniej więcej 6 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 

Powiązane posty