Uwielbiacie smakowite nietypowe przekąski – a może poszukujecie zamiennika dla kotletów wieprzowych lub drobiowych? Te wykonany z groszku to gwarancja, że wasz posiłek nie będzie nudny no i przede wszystkim w całej kuchni roztaczać się będą wspaniałe orientalne aromaty.
Składniki:
- 250 g zielonego groszku
- 100 ml wody
- 1 papryczka chili
- 1 cm korzenia imbiru
- 3 daktyle
- 6 solonych pistacji
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 garść świeżych liści kolendry
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka mąki pszennej
- sok z ½ limonki
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Potrzebna będzie głęboka patelnia. Na niej musimy rozgrzać oliwę z oliwek do smażenia. Następnie dodajemy groszek, a także drobno posiekany imbir i papryczkę chili. Doprawiamy jeszcze do smaku kurkumą, kolendrą i kuminem. Teraz wszystko należy wymieszać. Dolewamy wodę i przykrywamy pokrywkę. Następnie gotujemy, aż groszek wchłonie całą wodę.
Dodajemy pistacje i daktyle drobno posiekane. Ponownie wszystko mieszamy i gotujemy przez minutę. Potem zdejmujemy z ognia i studzimy groszek. Wszystko przenosimy do robota kuchennego i blendujemy tak, aby powstała jednolita masa.
Do takiej groszkowej masy dodajemy mąkę, sok z limonki i posiekane liście kolendry. Mieszamy wszystko dłońmi, aby otrzymać zwartą konsystencję. Z takiej masy będziemy informować płaskie kotleciki, które powinny mieć średnicę mniej więcej 3 cm.
Następnie na czystej patelni rozgrzewamy tłuszcz tak, aby całkowicie pokrywał dno. Kładziemy kotlety i smażymy po 5 minut z każdej strony do momentu z brązowienia.
Po usmażeniu groszkowe kotlety kładziemy na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.