Smaki potrafią wprowadzić do kuchni sporo świeżych smaków. Czasami nawet kilka składników potrafi odmienić smakowo całe danie główne. Przykładem jest właśnie kapusta chińska pak choi. Może stanowić ciepłą przekąskę lub element głównego dania.
Składniki:
- kapusta pak choi – 2szt
- olej – 1 łyżeczka
- czosnek – 2 ząbki
- chilli suszone płatki – 1/2 łyżeczki
- sos sojowy – 1 łyżka
- miód – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Drobno pokrojony czosnek i płatki chili smażymy na oleju mniej więcej przez minutę.
Następnie dodajemy miód i sos sojowy. Wszystko dokładnie należy wymieszać. Na kolejnym etapie dokładamy jeszcze pokrojone wzdłuż kapusty pak choi. Przez kolejne kilka minut smażymy, ale bardzo często mieszając wszystkie składniki. Dzięki temu kapusta zmięknie i bardzo intensywnie nasączy się sosem.
Tak przygotowane gorące kapusty można wykładać na talerz. Naturalnie na koniec zalewamy je sosem.