Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Babka pomarańczowa 

babka

Babka to ciasto, które najczęściej jemy od święta. Tymczasem jest cała masa wspaniałych przepisów, które powinny być obowiązkowo wypróbowane przez doświadczonych smakoszy i znawców tego wspaniałego tradycyjnego ciasta. Przykładem jest babka pomarańczowa, której przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu. 

Składniki: 

  • 200 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 5 jajek 
  • 180 g mąki pszennej 
  • 80 g mąki ziemniaczanej 
  • proszek do pieczenia 
  • ekstrakt pomarańczowy 
  • 1 pomarańcza 
  • 100 g cukru pudru 
  • 200 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 

Sposób przygotowania: 

Roztapiamy masło najlepiej w rondlu razem z otartą skórką pomarańczową. Z pomarańczy wyciskamy sok i zostawiamy na później. Jaja razem z cukrem ucieramy w dużej misce. Robimy to do chwili, aż masa będzie gęsta, jasna i puszysta. 

Dodajemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ekstrakt pomarańczowy. Wszystkie składniki należy delikatnie zmiksować. Teraz dodajemy roztopione masło oraz ze skórkę z pomarańczy i wszystko razem mieszamy. 

Formę, w której będzie się piec babkę, należy wysmarować masłem. Wlewamy masę i pieczemy przez 45 minut w piekarniku, który powinien być rozgrzany do 170°C. 

Następnie do miski przesiewamy cukier puder i dodajemy 2 łyżki soku z pomarańczy. Teraz energicznie mieszamy. Gdy ciasto jest już ostudzone, polewamy przygotowanym lukrem. Na wierzch sypiemy kandyzowane pomarańcze. 

Powiązane posty