Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Carbonara z guanciale 

makaron

Czyż nie pokochaliśmy w Polsce kuchni włoskiej? W końcu uwielbiamy makarony, a więc może przyszedł czas, aby przygotować to jedno z najbardziej rozpoznawalnych włoskich dań. Makaron alla carbonara z guanciale posmakuje każdemu. 

Składniki:

  • makaron spaghetti – 340 g 
  • jajko – 2 szt. 
  • żółtko jaja kurzego – 3 szt. 
  • ser pecorino – 60 g 
  • guanciale – 250 g 
  • sól 
  • pieprz czarny 

Sposób przygotowania: 

Potrzebna będzie łyżka cedzakowa i chochla. Wcześniej należy też zetrzeć ser na drobnych oczkach. 

W pierwszej kolejności kroimy guanciale, ale na drobną kostkę i smażymy na patelni na niedużym ogniu. Czekamy, aż kolor zrobi się złocisty, a tłuszcz się wytopi. Teraz potrzebna będzie łyżka cedzakowa. Z jej użyciem wyławiamy skwarki z tłuszczu. Odstawiamy patelnię z tłuszczem (przyda się później). 

We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron (al dente). Pamiętajmy, aby pod sam koniec gotowania odlać mniej więcej pół chochli wody. Teraz do miski dodajemy jajka, żółtka i starty ser. Dodajmy także sporo pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ma powstać dość gęsta pasta. 

Następnie bierzemy wcześniej używaną patelnię i wkładamy do niej ugotowany makaron razem z wodą (wcześniej odlaną). Należy składniki przez chwilę podsmażać na niedużym ogniu, nieustannie mieszając. Potem wyłączamy ogień. Masa serowo-jajeczna ląduje na patelni, a my wciąż energicznie mieszamy. Robimy to, aby makaron był całkowicie pokryty masą. 

Tak przygotowany makaron można już kłaść na talerze. Doprawiamy jeszcze pieprzem i solą i oprószamy guanciale. 

Powiązane posty