Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Japoński chleb mleczny 

chleb

Jeżeli macie ochotę na azjatyckie smak, to z pewnością zaczynacie wyrabiać sobie gust. Zwykle jednak kuchnię orientalną kojarzymy z sushi albo makaronem z warzywami wzbogaconym najróżniejszymi smakowitymi sosami. Tymczasem ciekawą propozycją jest japoński chleb mleczny. To pieczywo bardzo puszyste i miękkie, które będzie rozpływać w ustach. 

Składniki: 

  • 600 g mąki pszennej tortowej 
  • 250 g mleka 3,2%  
  • 30 g mleka w proszku 
  • 150 g śmietany 18% 
  • 1 jajko 
  • 5 g soli 
  • 20 g świeżych lub 7 g suchych drożdży 
  • keksówka – prostokątna forma do pieczenia o wymiarach 30x12x10 cm 

Sposób przygotowania: 

W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże. Mieszamy je z resztą składników. Do wyrobienia ciasta potrzebny będzie mikser, który powinien pracować na niskich obrotach. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Jeżeli robimy to ręcznie, to trzeba sobie zarezerwować na tę czynność 20 minut. Ciasto powinno być delikatne i miękkie. 

Następnie uformowane z ciasta kule przekładamy do miski posmarowanej tłuszczem. Należy ją okryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno rosnąć w temperaturze pokojowej, a czas na to przewidziany to minimum półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Teraz kładziemy ciasto na stolnicy i dzielimy na 4 równe części. Z każdej z nich toczymy kulę. Potem przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. 

Każda kula powinna być rozwałkowana na wąski długi placek, który powinien mieć szerokość mniej więcej 11 cm. Potem zwijamy placki w ruloniki. 

Następnie 4 rulony ciasta układamy w natłuszczonej formie obok siebie. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej półtorej godziny. 

Gdy minie ten czas, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika – 180 °. Pieczemy przez około 40 minut. 

Następnie ciasto studzimy w siatce, którą należy wyłożyć czystą ścierką kuchenną. 

Powiązane posty