Wprowadź orientalne smaki do swojej kuchni dzięki prostemu przepisowi na chrupiące tofu. Poczuj się jak na ulicach Tokio i spróbuj wyjątkowej potrawy.
Składniki
- Ryż basmati – 200 g
- Marchew – 3 sztuki
- Pieczarka – 300 g
- Cebula dymka – 3 sztuki
- Olej – 100 ml
- Tofu w marynacie azjatyckiej – 400 g
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Jajko – 1 sztuka
- Panierka panko – 50 g
- Wiórki kokosowe – 50 g
- Sos sriracha
- Sos sojowy
Przygotowanie
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewki kroimy w cienkie słupki, a pieczarki przecinamy na pół. Dymkę siekamy. Warzywa smażymy przez ok. 2 minut na rozgrzanym oleju. Następnie kroimy tofu na 8 równych plastrów. Każdy z nich obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku, a następnie panierujemy w panko i wiórkach kokosowych.
Tofu smażymy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Teraz przekładamy tofu i warzywa na wyłożony na talerze (lub do misek) ryż. Danie doprawiamy sosem sojowym i sosem sriracha.