Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chrupiące tofu po japońsku

Chrupiące tofu

Wprowadź orientalne smaki do swojej kuchni dzięki prostemu przepisowi na chrupiące tofu. Poczuj się jak na ulicach Tokio i spróbuj wyjątkowej potrawy.

Składniki

  • Ryż basmati – 200 g
  • Marchew – 3 sztuki
  • Pieczarka – 300 g
  • Cebula dymka – 3 sztuki
  • Olej – 100 ml
  • Tofu w marynacie azjatyckiej – 400 g
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Panierka panko – 50 g
  • Wiórki kokosowe – 50 g
  • Sos sriracha
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewki kroimy w cienkie słupki, a pieczarki przecinamy na pół. Dymkę siekamy. Warzywa smażymy przez ok. 2 minut na rozgrzanym oleju. Następnie kroimy tofu na 8 równych plastrów. Każdy z nich obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku, a następnie panierujemy w panko i wiórkach kokosowych.

Tofu smażymy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Teraz przekładamy tofu i warzywa na wyłożony na talerze (lub do misek) ryż. Danie doprawiamy sosem sojowym i sosem sriracha.

Powiązane posty