Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bowl z wołowiną

Bowl z wołowiną

Przygotuj aromatyczne danie w stylu japońskim. Szybko, prosto i przyjemnie. Chcesz skosztować Japonii? No to nie ma na co czekać.

Składniki

  • Ryż jaśminowy – 200 g
  • Pak choi – 2 sztuki
  • Papryczka chili czerwona – 1 sztuka
  • Sezam biały – 2 łyżeczki
  • Cebula biała – 0,5 sztuki
  • Czosnek – 1 główka (1 ząbek)
  • Imbir świeży – 10 g
  • Olej – 4 łyżki
  • Mięso mielone wołowe – 400 g
  • Cukier brązowy – 1 łyżeczka
  • Sos sojowy – 80 ml
  • Jajko – 2 sztuki

Przygotowanie

Kapustę przecinamy wzdłuż, a chili kroimy w cienkie krążki. Na suchej patelni prażymy nasiona sezamu. Studzimy je i mieszamy z ugotowanym według instrukcji ryżem.

Teraz drobno siekamy czosnek, cebulę i imbir. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy mięso z cebulą (ok. 3 minuty). W osobnej misce mieszamy cukier z sosem sojowym, papryczką chili, czosnkiem i imbirem. Na mięso polewamy 2 łyżki przygotowanego sosu i zdejmujemy je z patelni. Przykrywamy je, aby zachować ciepło.

W tym czasie na patelni ponownie rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy pak choi. Tak samo postępujemy z jajkami. Do misek przekładamy porcję ryżu, mięso, kapustę i jajka. Gotowe.

Powiązane posty