Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku

Śniadanie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Wypróbuj przepis będący gwarancją kulinarnego sukcesu.

Składniki

  • Chleb tostowy – 80 g
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Jajko – 8 sztuk
  • Masło – 3 łyżki
  • Rzeżucha – 10 g
  • Skórka cytryny tarta – 2 łyżki
  • Sól – 1 szczypta
  • Śmietana 30% – 2 łyżki
  • Serek grani – 150 g

Przygotowanie

Obciętą rzeżuchę mieszamy z serkiem i śmietaną. Całość doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką cytryny. Teraz gotujemy jajka na miękko, a pokrojoną na 4 paski kromkę chleba podsmażamy delikatnie na maśle (ok. 1 minuty z każdej strony).

Teraz przelewamy jajka zimną wodą, obieramy ze skorupek i przekładamy do szklanek (2 sztuki na szklankę). Jajka delikatnie nacinamy od góry. Posypujemy je szczyptą soli i pieprzu, a następnie ozdabiamy kremem z rzeżuchy. Podajemy z tostowymi paluszkami.

Powiązane posty