Śniadanie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Wypróbuj przepis będący gwarancją kulinarnego sukcesu.
Składniki
- Chleb tostowy – 80 g
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Jajko – 8 sztuk
- Masło – 3 łyżki
- Rzeżucha – 10 g
- Skórka cytryny tarta – 2 łyżki
- Sól – 1 szczypta
- Śmietana 30% – 2 łyżki
- Serek grani – 150 g
Przygotowanie
Obciętą rzeżuchę mieszamy z serkiem i śmietaną. Całość doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką cytryny. Teraz gotujemy jajka na miękko, a pokrojoną na 4 paski kromkę chleba podsmażamy delikatnie na maśle (ok. 1 minuty z każdej strony).
Teraz przelewamy jajka zimną wodą, obieramy ze skorupek i przekładamy do szklanek (2 sztuki na szklankę). Jajka delikatnie nacinamy od góry. Posypujemy je szczyptą soli i pieprzu, a następnie ozdabiamy kremem z rzeżuchy. Podajemy z tostowymi paluszkami.