Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Deser proteinowy

Deser proteinowy

Tiramisu w szklance? A właściwie jego zdrowszy zamiennik. Zdrowszy, bo bez cukru, a zamiast tego z dodatkowym białkiem.

Składniki

  • Jajko – 1 sztuka
  • Razowa mąka orkiszowa – 30 g
  • Sól – 1 szczypta
  • Proszek do pieczenia – 0,33 łyżeczki
  • Erytrytol – 2 łyżki
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki
  • Waniliowy serek proteinowy – 200 g
  • Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Erytrytol miksujemy na puder. Dodajemy go do ubitej na sztywno piany z białka. W osobnej misce mieszamy żółtko z jogurtem i łyżką słodzika. Następnie dodajemy do niego przesiane suche składniki. Mieszamy i przekładamy do nowo powstałej mieszanki ubite jajka. Całość delikatnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 10 cm. Danie pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC. Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 płaty.

Ubijamy serek waniliowy, a z biszkoptu wykrawamy koła o średnicy naczynia, którego użyjemy do podania deseru (najłatwiej wyciąć je tym właśnie naczyniem). Na spód układamy 1/3 kremu i kawałek biszkoptu. Następnie skrapiamy kawą i posypujemy kakao. Teraz na przemian układamy podobne warstwy. Na sam wierzch nakładamy krem i posypujemy go kakao.

Powiązane posty