Tiramisu w szklance? A właściwie jego zdrowszy zamiennik. Zdrowszy, bo bez cukru, a zamiast tego z dodatkowym białkiem.
Składniki
- Jajko – 1 sztuka
- Razowa mąka orkiszowa – 30 g
- Sól – 1 szczypta
- Proszek do pieczenia – 0,33 łyżeczki
- Erytrytol – 2 łyżki
- Jogurt naturalny – 2 łyżki
- Waniliowy serek proteinowy – 200 g
- Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Erytrytol miksujemy na puder. Dodajemy go do ubitej na sztywno piany z białka. W osobnej misce mieszamy żółtko z jogurtem i łyżką słodzika. Następnie dodajemy do niego przesiane suche składniki. Mieszamy i przekładamy do nowo powstałej mieszanki ubite jajka. Całość delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 10 cm. Danie pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC. Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 płaty.
Ubijamy serek waniliowy, a z biszkoptu wykrawamy koła o średnicy naczynia, którego użyjemy do podania deseru (najłatwiej wyciąć je tym właśnie naczyniem). Na spód układamy 1/3 kremu i kawałek biszkoptu. Następnie skrapiamy kawą i posypujemy kakao. Teraz na przemian układamy podobne warstwy. Na sam wierzch nakładamy krem i posypujemy go kakao.