Spaghetti bolognese jest łatwym do przygotowania daniem. Na jego ugotowanie wystarczy 30 minut. Jest to popularna potrawa, która zachwyci smakiem i będzie stanowić sycący obiad. Przygotowanie spaghetti bolognese nie wymaga wiele wysiłku ani specjalnych kulinarnych zdolności.
Składniki:
– Makaron spaghetti (200 g)
– Krojone pomidory w puszce (2 opakowania)
– Sos bolognese do spaghetti w słoiku (1 opakowanie)
– Papryka (1 sztuka)
– Pieczarki (150 g)
– Cebula (1 sztuka)
– Olej (1 łyżka)
– Świeża bazylia (szczypta)
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia warzyw oraz pokrojenia w drobną kostkę cebuli i papryki. Pieczarki kroimy w plasterki. Następnie gotujemy makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W tym czasie smażymy cebulę do jej delikatnego zeszklenia. W tym momencie dodajemy również pokrojoną paprykę i pieczarki. Patelnię trzymamy na ogniu przez kolejne 6 minut.
Teraz mieszamy w garnku sos bolegnese z krojonymi pomidorami, nastawiamy ogień, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec dodajemy do mieszanki usmażone wcześniej warzywa. Na koniec w misce mieszamy makaron z przygotowanym sosem. Danie, przed podaniem do stołu, dekorujemy listkami bazylii.