Orientalne dania gwarantują niezależnie od przepisu wyjątkowe doznania smakowe. Tak samo będzie z tą wspaniałą zupą, w której nie zabraknie papryki w proszku, oleju sezamowego, a także sosu sojowego i wieprzowiny.
Składniki:
- 100 g chudej wieprzowiny
- kostka rosołowa
- 300 g makaronu ryżowego nitki
- 400 ki grzybów mun
- 2 szalotki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- papryka ostra w proszku
- olej sezamowy
- olej do smażenia
- kolendra
- 1 litr wody
Sposób przygotowania:
Najpierw należy namoczyć grzyby w letniej wodzie. Gdy minie 20 minut, w tej samej wodzie musimy je zagotować. Powinny się gotować przez 25 minut.
Grzyby kroimy w paski tak samo jak wieprzowinę. Mięso powinno być jednak pokrojone na cieniutkie paski. Kapustę z kolei myjemy i szatkujemy.
Makaron zalewamy gorącą wodą. Gdy już ostygnie, odcedzamy go.
Gdy olej będzie rozgrzany, wrzucamy mięso. Z kolei grzyby dorzucamy po kilku minutach smażenia. Całość smażymy przez 3 minuty.
Następnie zalewamy składniki litrem ciepłej wody. Potem dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, a następnie dorzucamy posiekane szalotki i dodajemy paprykę, olej sezamowy, ocet i sos sojowy. Składniki podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty.
Makaron umieszczamy w miseczce razem z posiekaną kolendrą. Pozostaje go zalać gorącą zupą i od razu podawać.