Dania charakterystyczne dla innych krajów i kontynentów mogą nas niekiedy rzeczywiście zaskoczyć. Wydaje wam się, że dobrze znacie smak pulpetów? Przekonacie się, jak bardzo byliście w błędzie, jeżeli wypróbujecie pulpeciki w sosie curry. Indyjskie danie zapewnia smak niezapomniany.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego drobiowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 cebula
- cynamon
- 2 ząbki czosnku
- curry madras
- goździki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 pomidory
- mleko kokosowe
- natka kolendry
- zestaw przypraw lub siki w sosie pomidorowym
Sposób przygotowania:
Cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę. Siekamy czosnek i natkę kolendry.
Następnie w misce musimy zmieszać mięso mielone z tartą bułką, kminem rzymskim i połową opakowania klopsików w sosie pomidorowym. Z tak powstałego farszu będziemy formować mięsne kulki.
Olej rozgrzewamy w garnku i podsmażamy cynamon, goździki oraz przyprawę curry. Smażymy mniej więcej 15 sekund, aż zacznie się wydzielać intensywny zapach. Wówczas dodajemy cebulę i czosnek. Wszystko razem smażymy do momentu, aż cebula się zarumieni.
Teraz dodajemy pomidory i wszystkie składniki smażymy kolejną minutę. Następnie dodajemy mleko kokosowe.
Przyszedł czas, aby do gotującego się sosu dodawać mięsne kulki. Robimy to jednak powoli i delikatnie mieszamy. Należy uważać, aby klopsiki się nie rozpadły. Potem całość gotujemy jeszcze pod przykryciem przez kilka minut do momentu, aż mięso w środku zmięknie. Tak przygotowane pulpety podajemy z ryżem i posypane natką kolendry.