Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kotlety z groszku 

kotlety

Uwielbiacie smakowite nietypowe przekąski – a może poszukujecie zamiennika dla kotletów wieprzowych lub drobiowych? Te wykonany z groszku to gwarancja, że wasz posiłek nie będzie nudny no i przede wszystkim w całej kuchni roztaczać się będą wspaniałe orientalne aromaty. 

Składniki: 

  • 250 g zielonego groszku 
  • 100 ml wody 
  • 1 papryczka chili 
  • 1 cm korzenia imbiru 
  • 3 daktyle 
  • 6 solonych pistacji 
  • 1 łyżeczka nasion kminku 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • 1 garść świeżych liści kolendry 
  • ¼ łyżeczki kurkumy 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • sok z ½ limonki 
  • oliwa z oliwek do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Potrzebna będzie głęboka patelnia. Na niej musimy rozgrzać oliwę z oliwek do smażenia. Następnie dodajemy groszek, a także drobno posiekany imbir i papryczkę chili. Doprawiamy jeszcze do smaku kurkumą, kolendrą i kuminem. Teraz wszystko należy wymieszać. Dolewamy wodę i przykrywamy pokrywkę. Następnie gotujemy, aż groszek wchłonie całą wodę. 

Dodajemy pistacje i daktyle drobno posiekane. Ponownie wszystko mieszamy i gotujemy przez minutę. Potem zdejmujemy z ognia i studzimy groszek. Wszystko przenosimy do robota kuchennego i blendujemy tak, aby powstała jednolita masa. 

Do takiej groszkowej masy dodajemy mąkę, sok z limonki i posiekane liście kolendry. Mieszamy wszystko dłońmi, aby otrzymać zwartą konsystencję. Z takiej masy będziemy informować płaskie kotleciki, które powinny mieć średnicę mniej więcej 3 cm. 

Następnie na czystej patelni rozgrzewamy tłuszcz tak, aby całkowicie pokrywał dno. Kładziemy kotlety i smażymy po 5 minut z każdej strony do momentu z brązowienia. 

Po usmażeniu groszkowe kotlety kładziemy na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Powiązane posty