Znakomita sałatka, która może być dodatkiem do obiadu, a także samodzielnym lekkim posiłkiem.
Składniki
- Kasza jaglana – 250 g
- Kurczak wędzona pierś – 250 g
- Bulion warzywny – 500 ml
- Papryka czerwona – 1 szt.
- Papryka żółta – 1 szt.
- Pomidorki koktajlowe – 8 szt.
- Świeży koperek – 0,5 pęczka
Sos
- Oliwa z oliwek – 30 ml
- Pomarańcza – 0,5 szt.
- Sól – 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny – 1 szczypta
Przygotowanie
W garnku podgrzewamy bulion i gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie kroimy kurczaka w drobne kawałki i przekładamy do salaterki. Warzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę. Całość dodajemy do kurczaka, gdzie trafia też posiekany koperek. Teraz do salaterki dodajemy przestygniętą kaszę.
W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki na sos. Sosem polewamy sałatkę. Całość mieszamy i podajemy do stołu.