Oryginalny przepis na zupę pomidorową. Innowacyjne połączenie zapewni powiew świeżości w Twojej kuchni i będzie wyśmienitym doświadczeniem dla domowników.
Składniki
- Banany – 3 szt.
- Bulion warzywny – 150 ml
- Cebula czerwona – 2 szt.
- Curry – 1 łyżeczka
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Pomidory czerwone – 250 g
- Jogurt naturalny – 150 ml
- Kumin – 0,5 łyżeczki
- Mięta świeża – 2 g
- Papryka wędzona mielona – 0,5 łyżeczki
- Pomidory suszone – 5 szt.
- Sól – 1 szczypta
- Olej kokosowy – 3 łyżki
- Limonka – 1 szt.
Przygotowanie
Rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego w garnku. Podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy pomidory (pokrojone i obrane ze skórki) oraz przyprawy. Smażymy całość kilka minut, po czym zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy 2 banany pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy przez kolejne 5 minut. Zupę blendujemy, dodajemy jogurt i gotujemy.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy na nim ostatniego banana pokrojonego na małe fragmenty. Zupę przelewamy do misek, dodajemy suszone pomidory (pokrojone w paski) dekorujemy listkami mięty i posypujemy papryką wędzoną. Na koniec dodajemy odrobinę jogurtu, sok z limonki i usmażone banany.