Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa pomidorowa z bananem

Zupa pomidorowa z bananem

Oryginalny przepis na zupę pomidorową. Innowacyjne połączenie zapewni powiew świeżości w Twojej kuchni i będzie wyśmienitym doświadczeniem dla domowników.

Składniki

  • Banany – 3 szt.
  • Bulion warzywny – 150 ml
  • Cebula czerwona – 2 szt.
  • Curry – 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Pomidory czerwone – 250 g
  • Jogurt naturalny – 150 ml
  • Kumin – 0,5 łyżeczki
  • Mięta świeża – 2 g
  • Papryka wędzona mielona – 0,5 łyżeczki
  • Pomidory suszone – 5 szt.
  • Sól – 1 szczypta
  • Olej kokosowy – 3 łyżki
  • Limonka – 1 szt.

Przygotowanie

Rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego w garnku. Podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy pomidory (pokrojone i obrane ze skórki) oraz przyprawy. Smażymy całość kilka minut, po czym zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy 2 banany pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy przez kolejne 5 minut. Zupę blendujemy, dodajemy jogurt i gotujemy.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy na nim ostatniego banana pokrojonego na małe fragmenty. Zupę przelewamy do misek, dodajemy suszone pomidory (pokrojone w paski) dekorujemy listkami mięty i posypujemy papryką wędzoną. Na koniec dodajemy odrobinę jogurtu, sok z limonki i usmażone banany.

Powiązane posty