Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Napój marchwiowo pomarańczowy z imbirem i sokiem z limonki 

napój

Napój, do przygotowania którego wykorzystujemy marchewkę i pomarańcze będzie miał wspaniały kolor, a z kolei dodatek imbiru i limonki zagwarantuje niezwykle rześki smak. Składniki te to także przecież spora porcja witamin. 

Składniki:

  • 2 porcje 
  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z marchewki (z sokowirówki lub gotowy sok jednodniowy) 
  • 250 ml soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego) 
  • 60 ml (1/4 szklanki) soku z limonki 
  • 1 łyżka drobno startego imbiru 
  • miód lub cukier do smaku (np. brązowy nierafinowany) 
  • świeża mięta i kosteczki lodu do podania 

Sposób przygotowania: 

Najpierw musimy wymieszać sok marchwiowy z sokiem pomarańczowym, a także sokiem z limonki. Następnie obieramy imbir i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. 

Soki, które połączyliśmy, mieszamy z imbirem. Najpierw dajemy go mało, a potem więcej. Należy kontrolować smak, aby nie przesadzić. W razie potrzeby napój możemy dosłodzić cukrem lub miodem. 

Tak przygotowany trunek wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Najlepiej będzie smakować zimny. 

Zanim będziemy serwować napój, należy go przecedzić przez sitko. Potem dopiero wlewamy do szklaneczek i dekorujemy miętą. 

Powiązane posty