Napój, do przygotowania którego wykorzystujemy marchewkę i pomarańcze będzie miał wspaniały kolor, a z kolei dodatek imbiru i limonki zagwarantuje niezwykle rześki smak. Składniki te to także przecież spora porcja witamin.
Składniki:
- 2 porcje
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku z marchewki (z sokowirówki lub gotowy sok jednodniowy)
- 250 ml soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- 60 ml (1/4 szklanki) soku z limonki
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- miód lub cukier do smaku (np. brązowy nierafinowany)
- świeża mięta i kosteczki lodu do podania
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy wymieszać sok marchwiowy z sokiem pomarańczowym, a także sokiem z limonki. Następnie obieramy imbir i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.
Soki, które połączyliśmy, mieszamy z imbirem. Najpierw dajemy go mało, a potem więcej. Należy kontrolować smak, aby nie przesadzić. W razie potrzeby napój możemy dosłodzić cukrem lub miodem.
Tak przygotowany trunek wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Najlepiej będzie smakować zimny.
Zanim będziemy serwować napój, należy go przecedzić przez sitko. Potem dopiero wlewamy do szklaneczek i dekorujemy miętą.