Takie ciasta są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Placek marchewkowy zrobiony na bazie płatków owsianych to ciasto błyskawiczne i wspaniale wilgotne. Dietetyczny smakołyk przygotowuje się bez dodatku białej mąki, a jednym z najważniejszych składników jest miód.
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 średnia marchewka
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
- 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
- po 1/2 łyżeczki cynamonu, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich, posiekanych
Polewa (opcjonalnie):
- 125 g serka typu philadelphia / twój smak
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Jajka i jogurt wcześniej musimy wyjąć z lodówki, aby się ociepliły.
W międzyczasie obieramy i ścieramy marchewkę. Wykorzystujemy tarkę z drobnymi oczkami. Jedną łyżeczkę z tartej marchewki zachowujemy do dekoracji.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Następnie wszystkie składniki poza orzechami włoskimi przez chwilę miksujemy w melakserze albo w blenderze.
Do niedużej blachy do pieczenia wylewamy powstałą masę. Blacha naturalnie powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównujemy i posypujemy orzechami włoskimi. Ciasto delikatnie dociskamy.
Następnie blacha ląduje w piekarniku na mniej więcej 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją i studzimy.
Jeżeli przygotowujemy polewę, to najpierw serek trzeba zmiksować przez około 2 minuty. Dodajemy do niego miód i sok z cytryny. Wykładamy na ciasto i dekorujemy odłożoną wcześniej marchewką.