Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami 

Ciasto jogurtowe ze śliwkami 

Jeżeli brakuje Ci czasu, ale często masz ochotę na jakieś niezbyt kaloryczne ciasto, to ta propozycja może się spodobać Tobie i Twoim gościom. Jogurtowe ciasto ze śliwkami przygotowuje się szybko, a na talerzu wygląda po prostu przepięknie. 

Składniki:

  • 2 kubeczki* jogurtu naturalnego pełnotłustego o pojemności 150 g 
  • 1 i 1/2 kubeczka cukru 
  • 3 jajka 
  • 1 kubeczek dobrego oleju roślinnego np. słonecznikowego lub z orzechów arachidowych 
  • 4 kubeczki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie) 
  • 300 g smacznych niekwaśnych śliwek pokrojonych na małe kawałki (lub 2 jabłka, obrane i pokrojone na kawałeczki) 

Sposób przygotowania: 

Potrzebna będzie tortownica o średnicy mniej więcej o 25 cm. Musimy ją posmarować masłem albo olejem. W międzyczasie najlepiej już włączyć piekarnik, aby nagrzał się do 200 ° C. 

Potrzebna będzie duża miska. W niej wymieszamy jogurt z jajkami, cukrem, a jeszcze dodatkowo, jeżeli chcemy, z cukrem waniliowym. Dodajemy także olej i przesiewamy mąkę wspólnie z proszkiem do pieczenia. 

Potem dodajemy śliwki i mieszamy tak długo, aż składniki się połączą. W kolejnym kroku wylewamy do formy, którą wstawiamy do rozgrzanego już piekarnika. Ciasto należy piec przez 45 minut. 

Powiązane posty