Cukinię można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Świetnie jednak zawsze komponuje się z mięsem. W tym przepisie będzie faszerowana wołowiną, fasolą i kukurydzą. Nie zabraknie też pomidorów i mozzarelli. W efekcie wyjdzie nam bardzo pożywne, a przede wszystkim niezwykle smakowite danie.
Składniki:
- 2 cukinie, każda po ok. 440 g
- sól, pieprz, 2 łyżki oliwy
- 300 g mielonej wołowiny
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce oregano, papryki i kminu rzymskiego oraz szczypta chili
- 1/2 szklanki czarnej ewentualnie czerwonej fasoli
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1/2 puszki krojonych pomidorów (lub 1 świeży pomidor)
- 150 g tartej mozzarelli
- do posypania: pokrojona 1/2 pomidora i 1/4 cebuli + świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Potem zabieramy się za cukinie. Należy je umyć i pokroić wzdłuż na 2 połówki. Wydrążamy miąższ, aby powstało wgłębienie. Miąższu nie wyrzucamy.
Układamy cukinie rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia albo w naczyniu do zapiekania. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy także łyżką oliwy, a następnie wstawiamy je do piekarnika na 15 minut.
Nie tracimy jednak czasu i równolegle przygotowujemy farsz. Na dużą patelnię należy wlać jedną łyżkę oliwy i podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy posiekany miąższ cukinii i smażymy przez około 5 minut, mieszając.
W kolejnym kroku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili smażenia dodajemy mielone mięso i smażymy przez mniej więcej 7 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy także resztę przypraw i wszystko razem mieszamy. Po chwili dodajemy odcedzoną kukurydzę, fasolkę i pomidory z puszki.
Wszystkie składniki smażymy przez około 5 minut, a potem wykładamy na podpieczoną cukinię. Następnie ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut. Posypujemy jeszcze serem i pieczemy kolejne 5 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe.