Coraz więcej osób stara się trzymać odpowiednią dietę. Nie zawsze jednak mamy czas na wyszukiwanie przypisów i analizowanie kalorii. Jeżeli chcecie mieć pewność, że potrawa będzie dietetyczna i bardzo smaczna, to na pewno sprawdzi się sałatka z łososiem i dzikim ryżem. Opcjonalnie można dodać do niej śmietanę.
Składniki:
- 1 woreczek ryżu dzikiego (lub mieszanego z białym ryżem)
- 250 g filetów świeżego łososia bez skóry i ości
- 3/4 filiżanki posiekanej natki
- 3/4 filiżanki posiekanego szczypiorku
- 2 limonki, wyciśnięty sok i starta skórka
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 100 ml śmietany 22% – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Najpierw w osolonej wodzie gotujemy ryż tak długo, jak wskazuje to informacja na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do salaterki.
Aby nie tracić czasu, gdy ryż będzie się gotować, przygotowujemy łososia. Odcinamy skórkę, a z filetów usuwamy największe ości. Myjemy i osuszamy. Solimy, a następnie gotujemy na parze.
Po ugotowaniu rybę dzielimy na małe kawałki i usuwamy pozostałe ości. Następnie mieszamy z ryżem, szczypiorkiem, natką, a także skórką i sokiem z limonki. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Zanim podamy to wspaniałe danie, składniki można wymieszać ze śmietaną, jeżeli tak wolimy.