Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z łososiem i dzikim ryżem 

Sałatka z łososiem i dzikim ryżem 

Coraz więcej osób stara się trzymać odpowiednią dietę. Nie zawsze jednak mamy czas na wyszukiwanie przypisów i analizowanie kalorii. Jeżeli chcecie mieć pewność, że potrawa będzie dietetyczna i bardzo smaczna, to na pewno sprawdzi się sałatka z łososiem i dzikim ryżem. Opcjonalnie można dodać do niej śmietanę. 

Składniki: 

  • 1 woreczek ryżu dzikiego (lub mieszanego z białym ryżem) 
  • 250 g filetów świeżego łososia bez skóry i ości 
  • 3/4 filiżanki posiekanej natki 
  • 3/4 filiżanki posiekanego szczypiorku 
  • 2 limonki, wyciśnięty sok i starta skórka 
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 100 ml śmietany 22% – opcjonalnie 

Sposób przygotowania: 

Najpierw w osolonej wodzie gotujemy ryż tak długo, jak wskazuje to informacja na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do salaterki.

Aby nie tracić czasu, gdy ryż będzie się gotować, przygotowujemy łososia. Odcinamy skórkę, a z filetów usuwamy największe ości. Myjemy i osuszamy. Solimy, a następnie gotujemy na parze. 

Po ugotowaniu rybę dzielimy na małe kawałki i usuwamy pozostałe ości. Następnie mieszamy z ryżem, szczypiorkiem, natką, a także skórką i sokiem z limonki. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 

Zanim podamy to wspaniałe danie, składniki można wymieszać ze śmietaną, jeżeli tak wolimy. 

Powiązane posty