Szarlotka to ciasto uniwersalne. Sprawdzi się z okazji święta lub po prostu wtedy, gdy chcemy poczęstować, kogoś, kto przyszedł na popołudniową kawę. Poza tym przygotowuje się je stosunkowo szybko.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (480 g)
- 250 g schłodzonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru + do posypania ciasta
- 140 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 jajko
- ok. 2 kg jabłek np. reneta
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Wykorzystując podane składniki, zagniatamy kruche ciasto. Mąkę wsypujemy do miski. Można też wykorzystać stolnicę. Dodajemy kawałki zimnego masła i proszek do pieczenia. Potrzebny będzie jeszcze cukier puder.
Teraz rozdrabniamy składniki potrzebne do kruszonki. W kolejnym kroku dodajemy serek homogenizowany i jajko. Łączymy składniki tak, aby powstało jednolite ciasto.
Gdy już będzie gotowe, dzielimy je na pół. Pierwsza połówka ląduje w lodówce, a druga w zamrażarce. Tę drugą musimy wyłożyć na dnie formy, która powinna mieć wymiary 23 x 35 cm.
W międzyczasie piekarnik podgrzewamy do 180°C.
Następnie jabłka kroimy na pół. Obieramy ze skórki i usuwamy gniazdo. Układamy w formie obok siebie rozcięciem do dołu. Sypiemy na nie cukier waniliowy, a potem cynamon.
Teraz bierzemy drugą część ciasta. Musimy ją rozwałkować i umieścić na jabłkach.
Ciasto jest już gotowe do pieczenia. Musi pozostać w piekarniku przez 40 minut do momentu, aż uzyska złoty kolor.
Po tym czasie wystarczy je posypać cukrem pudrem. Świetnie będzie smakować z lodami.