Miłośnicy słodkości szczególnie są wyczuleni na ciasto francuskie. Jest przecież tak wspaniałe delikatne i wprost rozpływa się w ustach. A jeżeli jeszcze dodamy czekoladę, gruszki i migdały, to mogą wyjść najwspanialsze na świecie słodkie przekąski.
Składniki:
- 250 g ciasta francuskiego
- 2 – 3 łyżki mąki do podsypania
- 2 gruszki
- 50 g mielonych migdałów
- po szczypcie mielonego cynamonu i anyżu
- 3 łyżki syropu gruszkowego lub soku gruszkowego
- 1 pełna łyżka płynnego miodu
- 2 pełne łyżki konfitury morelowej
ORAZ:
- 50 g roztopionej czekolady (deserowej lub mlecznej)
Sposób przygotowania:
Rozwijamy ciasto francuskie i kładziemy na blacie. Oczywiście blat powinien być posypany mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm. Powinien wyjść kształt prostokąta. Z niego będziemy wycinać 4 kółka. Powinny mieć średnicę około 10 cm. Następnie krążki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 °.
Następnie gruszki kroimy na połówki, a potem na ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
Teraz mielone migdały musimy wymieszać z anyżem, syropem gruszkowym i cynamonem. Taką mieszankę wykładamy na ciasto, ale pamiętajmy, aby pozostawić 1 cm rantu. Na górę natomiast kładziemy plasterki gruszek, ale w taki sposób, aby zachodziły na siebie.
Następnie plasterki gruszek smarujemy podgrzanym miodem. Teraz już możemy wstawiać blachę do piekarnika, gdzie powinna pozostać przez około 25 minut.
Konfiturę morelową podgrzewamy i przelewamy przez sitko. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i kładziemy na metalowej kratce. Gruszki smarujemy konfiturą, a na koniec polewamy roztopioną czekoladą.