Biała fasola nie cieszy się wielką popularnością jako składnik sałatek. A szkoda, bo sprawdza się naprawdę wyśmienicie.
Składniki
- Fasola biała – 240 g
- Rukola – 2 garście
- Pomidorki koktajlowe – 6 szt.
- Papryka czerwona – 1 szt.
- Cebula czerwona – 0,5 szt.
- Cebula dymka – 0,25 pęczka
- Ząbek czosnku – 1 szt.
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz kolorowy – 3 szczypty
Przygotowanie
Zaczynamy od tego, że fasolę wkładamy do miski z dużą ilością zimnej wody i zostawiamy na noc. Najlepiej na min. 8 godzin. Następnego dnia ją odcedzamy, płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy fasolę przez 1 godzinę i 40 minut. Po tym czasie odcedzamy ją i odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie w małą kostkę kroimy cebulę, paprykę i pomidorki koktajlowe. Szczypiorek dymki i czosnek siekamy. Do salaterki wkładamy rukolę, pokrojone warzywa i fasolę. Sałatkę doprawiamy solą i kolorowym pieprzem, mieszamy i podajemy do stołu.