Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z białej fasoli – wersja wegetariańska

Sałatka z białej fasoli - wersja wegetariańska

Biała fasola nie cieszy się wielką popularnością jako składnik sałatek. A szkoda, bo sprawdza się naprawdę wyśmienicie.

Składniki

  • Fasola biała – 240 g
  • Rukola – 2 garście
  • Pomidorki koktajlowe – 6 szt.
  • Papryka czerwona – 1 szt.
  • Cebula czerwona – 0,5 szt.
  • Cebula dymka – 0,25 pęczka
  • Ząbek czosnku – 1 szt.
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz kolorowy – 3 szczypty

Przygotowanie

Zaczynamy od tego, że fasolę wkładamy do miski z dużą ilością zimnej wody i zostawiamy na noc. Najlepiej na min. 8 godzin. Następnego dnia ją odcedzamy, płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy fasolę przez 1 godzinę i 40 minut. Po tym czasie odcedzamy ją i odstawiamy do przestygnięcia.

W tym czasie w małą kostkę kroimy cebulę, paprykę i pomidorki koktajlowe. Szczypiorek dymki i czosnek siekamy. Do salaterki wkładamy rukolę, pokrojone warzywa i fasolę. Sałatkę doprawiamy solą i kolorowym pieprzem, mieszamy i podajemy do stołu.

Powiązane posty