Klasyczne kanapki we francuskim stylu. Jajko sadzone na wierzchu i ozdobione szczypiorkiem jest znakomitym pomysłem na proste i pożywne śniadanie.
Składniki
Do kanapek:
- 4 duże kromki chleba, np. na zakwasie
- 1 cukinia (ok. 300 g)
- 2 jajka
- 100 g sera gruyère
- Szczypiorek
- Masło, sól, pieprz, oliwa
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka mąki
- 150 ml mleka
- Sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Obraną cukinię kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Doprawiamy ją pieprzem, solą i oliwą. Całość podsmażamy na patelni przez kilka minut. Następnie przechodzimy do przygotowania sosu beszamelowego. W tym celu rozpuszczamy masło w małym garnku. Po chwili dodajemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyska jednolitą konsystencję. Stopniowo dodajemy mleko, nie przestając przy tym mieszać. Teraz zdejmujemy rondel z ognia, a mieszankę doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 oC. Dwie kromki chleba smarujemy z jednej strony przygotowanym sosem. Układamy na nich plasterek sera i podsmażoną cukinię. Przykrywamy pozostałymi kromkami, aby stworzyć zamknięte kanapki. Teraz obie kanapki podsmażamy z 2 stron na rozpuszczonym na patelni maśle.
Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy resztą sosu, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na kilka minut. W tym czasie na czystej patelni przygotowujemy jajka sadzone, które układamy na upieczonych kanapkach. Ozdabiamy całość posiekanym szczypiorkiem.