Tosty śniadaniowe z dowolnie spersonalizowanymi dodatkami. Idealny sposób na rozpoczęcie dnia.
Składniki
Na tosty:
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 2 jajka
- 4 plasterki sera topionego do tostów
- Szczypiorek
- Ketchup
- Masło
- Sól
- Pieprz
Dodatki (np. do wyboru):
- 2 plasterki pokrojonej szynki
- Lub 2 łyżki kukurydzy z puszki
- Lub mix marchewki z groszkiem
- 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
Przygotowanie
Z pieczywa wykrajamy środek, zostawiając ok. 1,5 cm chleba po brzegach. Podsmażamy je przez chwilę na rozpuszczonym na patelni maśle. Do okienek powstałych w pieczywie wkładamy wybrane dodatki, np. szynkę, kukurydzę czy marchewkę z groszkiem. Posypujemy całość czerwoną cebulą pokrojoną w drobną kostkę lub cienkie piórka.
Do osobnej miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem i przelewamy na okienka w pieczywie na patelni. Przykrywamy je plasterkiem sera i wyciętym środkiem tostu. Smażymy całość ok. 1 minuty z obu stron. Na koniec dekorujemy tosty posiekanym szczypiorkiem.