Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Omlet z cukinią

Omlet z cukinii, screen z YouTube

Pyszny omlet z szynką i cukinią, który charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. Potrafi rozbudzić skuteczniej niż najlepsza kawa, a przy tym jest prosty do przygotowania.

Składniki

  • Gotowana szynka (100 gramów)
  • Bulion w kostce(0.5 sztuki)
  • Cukinia (100 gramów)
  • Pomidor (1 sztuka)
  • Czerwona papryka (0.5 sztuki)
  • Jajka (4 sztuki)
  • Tarty parmezan (3 łyżki)
  • Suszone oregano (1 szczypta)
  • Olej (5 łyżek)
  • Pieprz czarny mielony (1 szczypta)
  • Masło lub margaryna (1 łyżka)

Przygotowanie

Cukinię tniemy na plasterki, a szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Pamiętamy o wyjęciu gniazd nasiennych z papryki. Również pomidora kroimy w kostkę, ale wcześniej wyparzamy go i obieramy ze skórki.

Teraz na rozgrzaną oliwę na patelni przekładamy cukinię. Po chwili posypujemy ją oregano. W tym momencie włączamy piekarnik na funkcję grilla. Zanim się rozgrzeje, w osobnej misce ubijamy jajka doprawione suchym bulionem i pieprzem. Mieszając składniki, dodajemy jeszcze parmezan i pokrojoną cukinię.

Następnie rozgrzewamy olej na patelni, którą będzie można włożyć do piekarnika. Przelewamy na nią masę jajeczną i smażymy do lekkiego ścięcia jajek. Następnie omlet posypujemy pokrojoną w kostkę papryką i wkładamy do piekarnika, żeby dopiekło się pod rozgrzanym grillem. Wystarczy kilka minut.

W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy na maśle szynkę z pomidorem. Wyjmujemy omlet z piekarnika i dekorujemy podsmażonymi właśnie dodatkami. Omlet z cukinii najlepiej smakuje jeszcze na ciepło.

Powiązane posty