Pyszny omlet z szynką i cukinią, który charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. Potrafi rozbudzić skuteczniej niż najlepsza kawa, a przy tym jest prosty do przygotowania.
Składniki
- Gotowana szynka (100 gramów)
- Bulion w kostce(0.5 sztuki)
- Cukinia (100 gramów)
- Pomidor (1 sztuka)
- Czerwona papryka (0.5 sztuki)
- Jajka (4 sztuki)
- Tarty parmezan (3 łyżki)
- Suszone oregano (1 szczypta)
- Olej (5 łyżek)
- Pieprz czarny mielony (1 szczypta)
- Masło lub margaryna (1 łyżka)
Przygotowanie
Cukinię tniemy na plasterki, a szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Pamiętamy o wyjęciu gniazd nasiennych z papryki. Również pomidora kroimy w kostkę, ale wcześniej wyparzamy go i obieramy ze skórki.
Teraz na rozgrzaną oliwę na patelni przekładamy cukinię. Po chwili posypujemy ją oregano. W tym momencie włączamy piekarnik na funkcję grilla. Zanim się rozgrzeje, w osobnej misce ubijamy jajka doprawione suchym bulionem i pieprzem. Mieszając składniki, dodajemy jeszcze parmezan i pokrojoną cukinię.
Następnie rozgrzewamy olej na patelni, którą będzie można włożyć do piekarnika. Przelewamy na nią masę jajeczną i smażymy do lekkiego ścięcia jajek. Następnie omlet posypujemy pokrojoną w kostkę papryką i wkładamy do piekarnika, żeby dopiekło się pod rozgrzanym grillem. Wystarczy kilka minut.
W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy na maśle szynkę z pomidorem. Wyjmujemy omlet z piekarnika i dekorujemy podsmażonymi właśnie dodatkami. Omlet z cukinii najlepiej smakuje jeszcze na ciepło.