Przepis kulinarny na śniadanie, który koniecznie musisz wypróbować. Rozkoszuj się puszystym omletem z wędzonym łososiem, a wszystko nabierze sensu.
Składniki
- Awokado (0,5 sztuki)
- Cytryna (1 sztuka)
- Cebula dymka (1 sztuka)
- Jajko (2 sztuki)
- Łosoś wędzony (50 g)
- Olej rzepakowy (2 łyżki)
- Papryczka chili czerwona (1 sztuka)
- Pieprz czarny (1 szczypta)
- Sól (1 szczypta)
Przygotowanie
Wbijamy jajka do miski i rozbełtujemy je widelcem oraz doprawiamy pieprzem. Następnie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na patelni. Dodajemy do niej również kawałki posiekanej papryki (nie wszystkie!). Teraz wylewamy na patelnię również jajka i delikatnie mieszamy powstającą masę.
Do osobnej miski wrzucamy pokrojone w kostko awokado, odrobinę posiekanej papryki i szczypiorek. Dolewamy oliwy i soku z cytryny, a następnie mieszamy.
Na koniec omlet zawijamy, kroimy na kawałki, ozdabiamy wędzonym łososiem i przygotowaną przed chwilą sałatą z awokado.