Co kryje się pod tą intrygującą nazwą? Mamy tu połączenie nowoczesnego koktajlu z tradycyjnym drinkiem. Przygotowuje się go na bazie szkockiej whisky, ale nie zabraknie tu także miodu i imbiru. Nierzadko się zdarza, że połączenie czasami pozornie nieprzystających do siebie smaków, daje piorunujące degustacyjne rezultaty.
Składniki:
- syrop miodowo-imbirowy
- 0,5 szklanki miodu
- 0,5 szklanki wody
- 7-8 cm korzenia imbiru
Koktajl penicylina:
- 60 ml szkockiej whisky
- 1,5 łyżeczka torfowej szkockiej
- 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 20 ml syropu miodowo-imbirowego
- lód
- do dekoracji plasterki cytryny lub kandyzowanego imbiru
Sposób przygotowania:
Potrzebny będzie garnuszek, w którym razem musimy ze sobą połączyć wodę, miód, obrany i pokrojony w plasterki imbir. Tak przygotowane składniki ustawiamy na niedużym gazie. Podgrzewamy i cały czas mieszamy do momentu wrzenia.
W momencie, gdy składniki już zaczną się gotować, zmniejszamy ogień i jeszcze przez 5 minut podgrzewamy. Syrop powinien trochę zgęstnieć. Potem zdejmujemy do z ognia i czekamy, aż się w studzi.
Po wystudzeniu przelewamy syrop do szklanej butelki albo słoiczka. Przechowujemy go w lodówce.
Teraz potrzebny będzie shaker, do którego wrzucamy lód, dodajemy szkocką, syrop oraz sok z cytryny. Po zamknięciu shakera energicznie wstrząsamy nim do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą i wszystkie będą schłodzone.
W ten sposób przygotowany koktajl przelewamy do szklanek z lodem. Następnie delikatnie na wierzch wlewamy łyżeczką tortową whisky.
Można jeszcze udekorować taki koktajl wg własnego uznania.