Napój herbaciany z bogactwem witamin i wyjątkowym smakiem. Nietypowe lemoniada, która pozwoli łatwiej przejść zdradliwe początki wiosny. Prosty przepis kulinarny sprawi, że będziesz sięgać po ten napój każdego dnia.
Składniki
- Herbata zielona (2 sztuki)
- Cytryna (3 sztuki)
- Miód (4 łyżki)
- Woda (1 l)
Przygotowanie
Torebki z zieloną herbatą wkładamy do dzbanka i zalewamy gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Dzbanek odstawiamy na 3 minuty, żeby herbata dobrze się zaparzyła. Po tym czasie wyjmujemy torebki i je wyrzucamy. Do gorącej herbaty dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy do momentu jego rozpuszczenia.
Teraz ścieramy skórkę z jednej cytryny i dodajemy ją do herbaty. Następnie ze wszystkich 3 cytryn wyciskamy sok i przez sitko dodajemy go do gorącego napoju. Ponownie mieszamy zawartość dzbanka. Na koniec przelewamy gorącą lemoniadę do kubków i podajemy. Najlepiej smakuje, kiedy jeszcze jest gorąca.