Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Domowy budyń

Domowy budyń

Prosty przepis na klasyczny deser. Przygotujesz go w kilka minut. Deser możesz podać w takiej postaci lub wykorzystać go np. do ciasta.

Składniki

  • mąka ziemniaczana – 1/4 szklanki
  • cukier – 1/3 szklanki
  • cukier wanilinowy – 1 łyżka
  • żółtka – 3-5 sztuk
  • mleko – 500 ml

Przygotowanie

Wszystkie składniki poza mlekiem przekładamy do rondelka. Mieszamy je i stopniowo dolewamy mleko. Rondelek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej masy. Na koniec doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Powiązane posty