Jeśli planujesz podać do stołu przystawkę, to Twój wybór powinien paść właśnie na pieczarki z oliwkami. Proste w przygotowaniu i charakteryzujące się wyjątkowym aromatem. Skutecznie pobudzą apetyt wszystkich biesiadników!
Składniki
- Pieczarki (500 gramów)
- Oliwki (12 sztuk)
- Ząbek czosnku (4 sztuki)
- Ocet balsamiczny (3 łyżki)
- Pęczek natki pietruszki (0.5 sztuki)
- Oliwa z oliwek
- Sos sałatkowy (1 opakowanie)
Przygotowanie
Pieczarki kroimy w cienkie plastry, a następnie gotujemy je przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie. Następnie drobno siekamy czosnek i mieszamy go z odsączonymi pieczarkami. Teraz siekamy pietruszkę, a oliwki kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy je do pietruszki wraz z 2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami octu i sosem sałatkowym.
Teraz wszystko to dokładnie mieszamy z pieczarkami, przekładamy całość do pojemnika, który następnie szczelnie zamykamy. Odstawiamy go na bok na ok. 6 godzin, żeby smaki dobrze się przegryzły.