Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tostadas z wołowiną 

Tostadas z wołowiną 

Przygotowywanie przekąsek to doskonała okazja, aby pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Bywa, że to właśnie przekąski takie jak Tostadas z wołowiną kradną uwagę gości i odwrócą ją od dania głównego. To przepis niezbyt skomplikowany, a dzięki wielości składników, wrażenia smakowe będą gwarantowane.

Składniki: 

  • mięso mielone wołowe – 400 g 
  • pomidory krojone z puszki – 400 g 
  • cebula – 1 szt. 
  • czosnek główka – 2 ząbki 
  • papryczka chili czerwona – 0,5 szt. 
  • papryka mielona słodka – 1 łyżeczka 
  • fasola czerwona – 80 g 
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka 
  • tortilla kukurydziana – 12 szt. 
  • olej rzepakowy 
  • oliwki czarne – 40 g 
  • oliwki zielone – 40 g 

Dodatkowo: 

  • pomidory rzymskie – 2 szt. 
  • ser cheddar – 80 g 
  • awokado – 1 szt. 

Sposób przygotowania: 

Musimy przygotować tortille, które powinny mieć średnicę około 12 cm. Możliwe, że akurat mamy większe. W takiej sytuacji wycinamy po prostu krążki, aby miały odpowiedni rozmiar. 

Następnie wlewamy olej do głębokiej patelni i podpalamy ogień. Wszystkie tortille po kolei smażymy, ale zwróćmy uwagę, aby każdy placek był całkiem zanurzony w oleju. Smażenie powinno trwać jedną minutę. Potem przekładamy tortille na ręcznik papierowy. 

Aby przygotować mięso, będziemy potrzebować dużej patelni. Wlewamy łyżkę oliwy do smażenia i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do momentu zarumienienia. Potem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy przez jedną minutę. 

Teraz dodajemy wołowinę i przyprawy. Całość smażymy razem na patelni do momentu, aż mięso będzie miało kolor złotawy. Gdy tak się stanie, dodajemy pomidory z puszki i posiekane oliwki. Składniki gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Sos musi się zredukować. 

Przyszedł czas na przygotowanie tostad. Rozkładamy na nich usmażone mięso i dodajemy po łyżce fasoli. Dodajmy także pokrojone awokado i pomidory. Na sam koniec sypiemy na górę starty cheddar. 

Powiązane posty