Przygotowywanie przekąsek to doskonała okazja, aby pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Bywa, że to właśnie przekąski takie jak Tostadas z wołowiną kradną uwagę gości i odwrócą ją od dania głównego. To przepis niezbyt skomplikowany, a dzięki wielości składników, wrażenia smakowe będą gwarantowane.
Składniki:
- mięso mielone wołowe – 400 g
- pomidory krojone z puszki – 400 g
- cebula – 1 szt.
- czosnek główka – 2 ząbki
- papryczka chili czerwona – 0,5 szt.
- papryka mielona słodka – 1 łyżeczka
- fasola czerwona – 80 g
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- tortilla kukurydziana – 12 szt.
- olej rzepakowy
- oliwki czarne – 40 g
- oliwki zielone – 40 g
Dodatkowo:
- pomidory rzymskie – 2 szt.
- ser cheddar – 80 g
- awokado – 1 szt.
Sposób przygotowania:
Musimy przygotować tortille, które powinny mieć średnicę około 12 cm. Możliwe, że akurat mamy większe. W takiej sytuacji wycinamy po prostu krążki, aby miały odpowiedni rozmiar.
Następnie wlewamy olej do głębokiej patelni i podpalamy ogień. Wszystkie tortille po kolei smażymy, ale zwróćmy uwagę, aby każdy placek był całkiem zanurzony w oleju. Smażenie powinno trwać jedną minutę. Potem przekładamy tortille na ręcznik papierowy.
Aby przygotować mięso, będziemy potrzebować dużej patelni. Wlewamy łyżkę oliwy do smażenia i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do momentu zarumienienia. Potem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy przez jedną minutę.
Teraz dodajemy wołowinę i przyprawy. Całość smażymy razem na patelni do momentu, aż mięso będzie miało kolor złotawy. Gdy tak się stanie, dodajemy pomidory z puszki i posiekane oliwki. Składniki gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Sos musi się zredukować.
Przyszedł czas na przygotowanie tostad. Rozkładamy na nich usmażone mięso i dodajemy po łyżce fasoli. Dodajmy także pokrojone awokado i pomidory. Na sam koniec sypiemy na górę starty cheddar.