Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Grillowane kalarepki 

Grillowane kalarepki 

Sezon grillowania na dobre ruszył. Miłośnicy jedzenia w plenerze mają do dyspozycji mnóstwo przepisów. W końcu, jeżeli preferujemy grillowy ruszt, to można na nim upichcić niemal wszystko. W pierwszym odruchu grillowanie kojarzy nam się z opiekaniem mięsa i kiełbasy albo karkówki. Tymczasem przecież coraz częściej przygotowuje się w ten sposób także warzywa. Przykładem jest kalarepka, która po ugrillowaniu będzie smakować wyjątkowo! 

Składniki: 

  • 3 kalarepy 
  • 1 jabłko  
  • 2 ogórki konserwowe  
  • 1 papryka czerwona  
  • pietruszka  
  • koperek posiekany  
  • 4 łyżki oliwy z oliwek  
  • 4 łyżki sosu czosnkowego  
  • szczypta soli  
  • szczypta pieprzu czarnego 

Sposób przygotowania: 

Kalarepy obieramy i kroimy na pół. Musimy wydrążyć środek, a brzegi powinny mieć około 1 cm. Kalarepy wkładamy do miski, oprószamy solą i skrapiamy oliwą. Dodajmy jeszcze pieprz i posiekany koperek. 

Następnie musimy oliwą posmarować folię aluminiową. Na niej będziemy układać połówki kalarepy. Następnie zawijamy je i kładziemy na grillu. Opiekamy po 15 minut z każdej strony. Będą gotowe, gdy staną się miękkie. 

Teraz kroimy w kostkę obrane jabłko, ogórki, paprykę i połowę wydrążonych z kalarepek środków. Składniki mieszamy z 4 łyżkami sosu ziołowego i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do połówek kalarepek. Danie z grilla jest gotowe.

Powiązane posty