Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Żurek ekspresowy

Żurek ekspresowy

Czasem przychodzi taki moment, że potrzebna jest pyszna zupa, ale nie ma czasu lub sił, żeby ją robić. Tutaj z pomocą przychodzi żurek ekspresowy.

Składniki

  • 250 g boczku wędzonego (lub 500 g kości lub żeberek wędzonych)
  • 2 litry bulionu
  • 500 ml żuru – zakwasu (gotowego, z butelki)
  • 200 ml gęstej śmietany homogenizowanej 18%
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 350 g wiejskiej kiełbasy

Dodatki:

  • ugotowane na twardo jajka
  • zielenina, np. świeży majeranek lub natka pietruszki
  • pieczywo lub ziemniaki
  • tarty chrzan

Przygotowanie

Przez ok. 30 minut gotujemy bulion z wędzonką. Po tym czasie dodajemy żurek z butelki, majeranek i śmietanę. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu.

Po kilku minutach doprawiamy zupę pieprzem. Dodajemy kiełbasę obraną z błonki. Podgrzewamy do odpowiedniej temperatury, przekładamy na głębokie talerze i podajemy z dodatkami.

Powiązane posty