Wyborne małe deserki z czekoladą, malinami i bitą śmietaną. Słodycz, która rozpływa się w ustach.
Składniki
- około 100 – 150 g malin
- kilkanaście małych listków mięty
- 250 ml śmietanki kremowej 36% lub 30%, bardzo zimnej
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 25 g masła
Przygotowanie
Maliny rozrywamy i rozpłaszczamy delikatnie. Następnie układamy je w naczyniach deserowych. Powinny sięgać ok. 1/3 wysokości naczynia. Kilka malin zostawiamy do dekoracji na koniec. Na malinach w szklankach układamy listki mięty. Teraz ubijamy połowę śmietanki kremowej z cukrem pudrem. Przekładamy ją do lodówki.
Następnie przygotowujemy mus czekoladowy. W tym celu resztę śmietany kremówki gotujemy w rondelku, do którego dodajemy po chwili również kawałki pokruszonej czekolady. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Teraz dodajemy masło małymi partiami, energicznie przy tym mieszając. Naszym celem jest uzyskanie gładkiej masy czekoladowej.
Pianę z lodówki przekładamy do kielichów deserowych, a na pianę przelewamy mus czekoladowy. Całość dekorujemy malinami i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.