Wyborna przekąska wegańska, która zachwyci każdego. Nie trzeba przestrzegać diety, żeby zachwycić się lekkimi krakersami pomidorowymi.
Składniki
- Mieszanka nasion i pestek (45 gramów)
- Czerwona cebula (1 sztuka)
- Czosnek ząbki (1 sztuka)
- Sos spaghetti (100 mililitrów)
- Mąka orkiszowa (75 gramów)
- Soda (1 łyżeczka)
- Oliwa (2 łyżki)
Przygotowanie
Na początek rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 oC. W tym czasie kroimy w plasterki czosnek i cebulę, a w osobne misce mieszamy mąkę, sodę i nasiona. Teraz dodajemy tam również oliwę, czosnek, cebulę i sos spaghetti. Powstałe ciasto dokładnie mieszamy i dzielimy na 2 równe porcje. Ciasto układamy pomiędzy 2 warstwami pergaminu i wałkujemy w taki sposób, żeby miało grubość ok. 2 cm.
Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę rozgrzanego piekarnika. Zdejmujemy górny pergamin i pieczemy krakersy przez ok. 20 minut. Przekąska najlepiej smakuje z dipem.