Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

New York Rolls 

New York Rolls 

Dania o rodowodzie nowojorskim to potrawy chyba najbardziej rozpoznawalne, jeżeli chodzi o kuchnię amerykańską. Przykładem są te nowojorskie rollsy, czyli po prostu zawijasy zrobione z ciasta francuskiego. To, co jednak w nich szczególnie urzeka, to nadzienie w postaci 2 kremów. 

Składniki: 

  • ciasto francuskie – 550 g 
  • syrop klonowy – 2 łyżki 
  • krem pistacjowy – 2 łyżki 
  • masło orzechowe – 2 łyżki 
  • czekolada mleczna – 100 g 
  • czekolada biała – 100 g 
  • pistacje prażone solone – 2 łyżki 
  • orzechy ziemne niesolone – 2 łyżki 

Sposób przygotowania: 

Smarujemy jeden płat ciasta francuskiego syropem klonowym, a następnie nakładamy drugi płat ciasta. Musimy skleić je ze sobą, a jeżeli trzeba, obcinamy boki w ten sposób, aby prostokąty były równe. 

Teraz tak połączone ciasto francuskie musimy uciąć wzdłuż dłuższego boku. Muszą powstać paski o szerokości mniej więcej 1 cm. Następnie zawijamy z nich luźne rolki. Potem przekładamy je do metalowych obręczy w ten sposób, aby dookoła każdego z ciastek było około 0,5 cm przestrzeni. Przykrywamy papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut. 

Przykrywamy drugą blachą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Muszą się piec mniej więcej przez 20 minut. Potem zdejmujemy blachę i każdego rollsa musimy posmarować syropem klonowym. Następnie pieczemy przez kolejne 10 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Teraz musimy je delikatnie wystudzić, aby były ciepłe, gdy będziemy je nadziewać. 

Do worków do szprycowania nakładamy krem pistacjowy i masło orzechowe. W rollsy musimy wbić nóż i wdrążyć przestrzeń na nadzienie. Robimy to delikatnie. Teraz w otwory wciskamy masło orzechowe i krem pistacjowy. 

By ozdobyć rosy będziemy musieli roztopić czekoladę białą i mleczną. Orzechy i pistacje należy posiekać. Następnie rollsy zanurzamy białej czekoladzie i oprószamy pistacjami. Kolejne zanurzamy w czekoladzie mlecznej i oprószamy z kolei orzeszkami ziemnymi. 

Powiązane posty